A mozgásfejlődés és a mozgásterápiák

A mozgásfejlődés és a mozgásterápiák végzésének szempontjából igen kritikus időszaknak tekinthető. A minél korábban megszülető diagnózis és a korai kezelés magában hordozza a prevenció lehetőségét, esélyt ad a már kialakult funkcionális defektusok csökkentésére, megszüntetésére és a másodlagos funkciókárosodások kiküszöbölésére.
Akadálytalan fejlődésmenet esetén a csecsemőkor végére, a megszületésünk után jellemző tömeges mozgásainktól, amelyek még főként reflexes úton jönnek létre, eljutunk a humánspecifikus felegyenesedett testtartásig, az állásig, majd megtesszük első önálló lépéseinket. Felső végtagjainkkal megtanulunk nyúlni, fogni, kapaszkodni, támaszkodni és manipulálni.
A szülők többsége ebben az időszakban szembesül először a ténnyel, hogy a csecsemő mozgásfejlődése eltér vagy elmarad az átlagostól.
Ekkor kerül látótérbe a terápiás, illetve fejlesztő foglalkozások széles tárháza s ekkor kezdődik el az útkeresés, amely két főbb módon nyilvánul meg. Egyrészt abban, hogy a szülők több szakember véleményét is kikérve, valamint egyéb forrásokból információt gyűjtve tájékozódnak a prognózisról, lehetőségekről, illetve kipróbálnak több terápiás eljárást, nehogy elmulasszák azt, amelyik várakozásuk szerint gyermekük gyógyulását eredményezi.
Másrészt előfordul, hogy a szakemberek véleményétől függetlenül alkalmaznak a gyermek pozícionálásában, gyakoroltatásában olyan elemeket, amelyek arra hivatottak, hogy elősegítsék a gyermek mozgásfejlődését.
Minden mozgásfejlesztéssel foglalkozó szakember számára elengedhetetlen lenne a lehető legpontosabb tájékoztatás a különféle habilitációs, rehabilitációs módszerek felől, melyek közül számos terápia és fejlesztő eljárás hivatott a csecsemőkor mozgásfejlődésbeli eltéréseket kezelni, mozgatáson, mozgáson keresztül az idegrendszer érési folyamatait beindítani, befolyásolni.
Áttekintésként álljanak itt a csecsemőkor terápiás és fejlesztő eljárásai, a teljesség igénye nélkül:

      -         Preventív eljárások
-        
Dévény-féle Speciális Manuális Technika
-        
Orvosi rehabilitáció
-        
Dr. Katona-féle neuroterápia
-        
Vojta-féle mozgásrehabilitációs terápia
-        
Bobath módszer
-        
Gyógytorna
-        
Masszázstechnikák
-        
Szomatopedagógiai mozgásnevelés
-        
Alternatív gyógymódok
-        
Konduktív pedagógia
-        
Hidroterápia
-        
Tervezett Szenzomotoros Terápia


Mivel a végső döntés a szülők kezében van, mi szakemberek reális alapot kell, hogy teremtsünk a jó döntéshez.


bottom